Heste på mark, Ewers Hest

E-vitamin til heste

- et af de vigtigste vitaminer.

D-vitamin dannes i hestens hud ved påvirkning af sollys. Derimod kan hesten ikke selv danne E-vitamin, der er et livsnødvendigt næringsstof. E-vitamin har betydning for flere vigtige funktioner hos hesten.

E-vitamin:

• Beskytter olien i foderet mod harskning.
• Beskytter A-vitamin og betakarotin og øger optagelsen, så hoppens brunst stimuleres.
• Beskytter hestens celler, så den bliver mere modstandsdygtig overfor infektioner.
• Beskytter musklerne mod skader ved træning.

Har din hest brug for ekstra E-vitamin?

Når hesten går på en god græsfold er der normalt ingen problemer med forsyningen af E-vitamin. 75-80 procent af vitaminerne går desværre tabt ved slåning, tørring, sammenpresning og opbevaring af grøntfoder. Derfor bør der i vinterhalvåret, hvor hesten tildeles grøntfoder i form af hø, lucerne eller wrap suppleres med E-vitamin via krybbefoderet.

 

Er hesten i en stress-tilstand som følge af stævner, trailerkørsel, sygdom eller med føl ved siden, så er et godt E-vitamin depot vigtigt. Det gælder også, hvis der fodres med olie eller hvis man ved et uheld kommer til at fodre med wrap/halm af tvivlsom kvalitet med mug/svampe.

E-vitamin virker som antioxidant og beskytter celler og muskler mod sygdom og skader af ”reststoffer” efter fordøjelse af foderet. Som antioxidant ”flyder” E-vitamin gennem blodet og rydder op, så ikke muskler og celler tager skade. E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin som lagres i muskler og blod, men kroppens lagerkapacitet er kun 2-4 uger. Overdosering af E-vitamin kendes ikke. For at opnå et stort depot af E-vitamin skal det tildeles vedvarende gennem foderet. Pas på ved tildeling af de tilskudsprodukter, der kombinerer E-vitamin og selen, idet overdosering af selen giver forgiftning.

Hvad er kravene til E-vitamin?

Der findes naturligt E-vitamin i korn, grønt og oliefrø. Problemet med naturligt E-vitamin er, at det er ustabilt og holdbarheden er meget kort. Syntetisk E-vitamin tilsættes foderet som alfa-tokoferol i en form, hvor man med sikkerhed ved, at E-vitaminet er tilgængeligt for hesten. For at opnå effekt anbefales 1.000 mg E-vitamin pr. hest om dagen. Nogle heste vil have brug for op til 5.000-7.000 mg E-vitamin pr. dag.

 

Indholdet af E-vitamin i Ewers' hestefoder

Toprun Cool Power 800 mg/kg
Toprun simply 1500 mg/kg
Ewers HesteMix 300 mg/kg
Ewers Heste Plus 600 mg/kg

Christina Jensen

Christina Jensen

Mobil: 40125860
E-mail: cj@brdr-ewers.dk

Energi | Hest

Nils Frederiksen

Nils Frederiksen

Mobil: 29651502
E-mail: nfr@brdr-ewers.dk

Kvæg | Svin | Fjerkræ | Hest

Scroll to Top