Skip to main content

E-Vitamin til heste

- et af de vigtigste vitaminer.

D-vitamin dannes i hestens hud ved påvirkning af sollys. Derimod kan hesten ikke selv danne E-vitamin, der er et livsnødvendigt næringsstof. E-vitamin har betydning for flere vigtige funktioner hos hesten.

E-vitamin:

 • Beskytter olien i foderet mod harskning.
 • Beskytter A-vitamin og betakarotin og øger optagelsen, så hoppens brunst stimuleres.
 • Beskytter hestens celler, så den bliver mere modstandsdygtig overfor infektioner.
 • Beskytter musklerne mod skader ved træning.

 

Har din hest brug for ekstra E-vitamin?

Når hesten går på en god græsfold er der normalt ingen problemer med forsyningen af E-vitamin. 75-80 procent af vitaminerne går desværre tabt ved slåning, tørring, sammenpresning og opbevaring af grøntfoder. Derfor bør der i vinterhalvåret, hvor hesten tildeles grøntfoder i form af hø, lucerne eller wrap suppleres med E-vitamin via krybbefoderet.

Er hesten i en stress-tilstand som følge af stævner, trailerkørsel, sygdom eller med føl ved siden, så er et godt E-vitamin depot vigtigt. Det gælder også, hvis der fodres med olie eller hvis man ved et uheld kommer til at fodre med wrap/halm af tvivlsom kvalitet med mug/svampe.

E-vitamin virker som antioxidant og beskytter celler og muskler mod sygdom og skader af ”reststoffer” efter fordøjelse af foderet. Som antioxidant ”flyder” E-vitamin gennem blodet og rydder op, så ikke muskler og celler tager skade. E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin som lagres i muskler og blod, men kroppens lagerkapacitet er kun 2-4 uger. Overdosering af E-vitamin kendes ikke. For at opnå et stort depot af E-vitamin skal det tildeles vedvarende gennem foderet. Pas på ved tildeling af de tilskudsprodukter, der kombinerer E-vitamin og selen, idet overdosering af selen giver forgiftning.

 

Hvad er kravene til E-vitamin?

Der findes naturligt E-vitamin i korn, grønt og oliefrø. Problemet med naturligt E-vitamin er, at det er ustabilt og holdbarheden er meget kort. Syntetisk E-vitamin tilsættes foderet som alfa-tokoferol i en form, hvor man med sikkerhed ved, at E-vitaminet er tilgængeligt for hesten. For at opnå effekt anbefales 1.000 mg E-vitamin pr. hest om dagen. Nogle heste vil have brug for op til 5.000-7.000 mg E-vitamin pr. dag.

 

Indholdet af E-vitamin i Toprun

 

Toprun hestefoder

Indhold af E-vitamin

Toprun Struktur

800 mg/kg

Toprun Simply

1500 mg/kg

Toprun Springborg

800 mg/kg

Christina Jensen

Telefon
Mobil40125860
E-mail

cj@brdr-ewers.dk

Energi // Hest

Nils Frederiksen

Telefon
Mobil29651502
E-mail

nfr@brdr-ewers.dk

Kvæg // Svin // Fjerkræ // Hest